Nyújtsd ki mennyből
Kultúra

Nyújtsd ki mennyből

A Filharmónia Magyarország szervezésében indult útjára az Orgona Pont 2019. turné. Ennek keretében nyáresti koncerteket tartottak országszerte. Kiskunhalason, a Szent Péter és Pál Templomban Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs hangversenyén vehetett részt a közönség augusztus 22-én. Énekhang és orgonamuzsika különleges találkozására került sor az est alkalmával. A rendezvényen köszöntőt mondott Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, plébános, érseki tanácsos.

A művészek személyes turnéjuk alkalmával Nyújtsd ki mennyből címmel adtak nagy sikerű koncertet Kiskunhalason. Településünk az utolsó állomás, az ötödik helyszín volt ebben a programsorban.

- Eger, Martfű, Miskolc és Békéscsaba után ebben a gyönyörű városban léptünk fel. Mindig nagyon szívesen jövök. Nagy öröm számomra, hogy már többször járhattam itt. Az orgonaszentelésen is az a megtiszteltetés ért, hogy játszhattam. Nagy öröm, hogy ezúttal Sebestyén Mártával lehettünk itt – mondta Szamosi Szabolcs.

Mint megtudtuk, a művészek közötti együttműködés több mint 10 éves. Sokat változott, alakult a programjuk az esztendők alatt. Most Szent István ünnepe alkalmából bekerült egy új műsorszám, az István, a királyból egy részlet, melyben Réka dalát énekli Sebestyén Márta, mint ahogy annak idején, az első bemutatón is ő volt Réka.

- Szamosi Szabolcs ötlete volt ez a fajta duó. Én magam nem gondoltam volna soha. Az orgona mellé mindig fenséges, operaénekesnői szoprán hangokat képzeltem el, hiszen ilyeneket hallottam, illetve klasszikusan képzett férfihangokat. Abban nagyon igaza van Szabolcsnak, hogy a népénekeknek az egyszerűsége, áhítata, a népdalénekes hangja is illik csak máshogyan. Épp a kontraszt, ami nagyon szépen hat és működik. Nagy szerzők – Kodály, Bartók, Bach, illetve mai kortárs zeneszerzők, Szörényi Levente és Tolcsvay László – műveiből is voltak tételek. Mindez nagyon szép sorozatban foglalja össze a műsort, melynek Nyújtsd ki mennyből a címe – fogalmazott Sebestyén Márta. – Nagyboldogasszony napján indult a turné. Szűz Mária és a magyar szentek, főként István király köré épült ez a műsor – tette hozzá.