Pozitív töltést adó Filharmónia
Kultúra

Pozitív töltést adó Filharmónia

A Simplicissimus Kamaraegyüttes vendégszerepelt csütörtökön Kiskunhalason. A budapesti formáció a Filharmónia-sorozat keretében lépett fel a Közösségek Házában barokk zenékkel a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.

A Simplicissimus Kamaraegyüttes hat évvel ezelőtt alakult. Tagjainak volt már ifjúsági hangversenye, de a Filharmónia-sorozatba ezen a napon kapcsolódtak be. Akasztó után Kiskunhalason volt második ilyen rendhagyó órájuk.

- Heinrich Ignaz Franz Biber művészetére fókuszáltunk. Kicsit kikacsintottunk névrokonához, Justin Bieber popsztárhoz is az előadás alatt – tájékoztatott Németh Zsombor. - Hoztunk hegedűt és kísérőhangszereket, két akkordhangszert, egy lantot és egy csembalót – tette hozzá a Simplicissimus Kamaraegyüttes alapítója, művészeti vezetője.

Németh Zsombor fontosnak tartja, hogy olyan helyre is eljusson a muzsikájuk, ahova egyébként önmaguktól nem biztos, hogy eljutna. Zenetörténészként fontosnak tartja azt is, hogy a darabokat ne csak meghallgassák. Műsorvezetőként ehhez ad információkat. Szeretné, hogy lássunk mögé is, miért jó, miért nem jó, miért ezt írta a szerző, miért nem azt. Szereti az érdeklődő gyerekek csillogó szemeit látni.

- Olyan pozitív töltést ad az embernek, amiből utána sokáig táplálkozik. Megmutatjuk a koncertlátogatóknak, hogy a művészi zene nem unalmas. Elmagyarázzuk, hogy ezeket a darabokat abban az időben úgy hallgatták, mint ahogy ma bekapcsolják a rádiót. Bevezetjük a gyerekeket, hogy ők is próbálják meg élvezni. Eddig mindig hatásosnak bizonyult – mondta Németh Zsombor.

Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Új-Hunnia 2039

Új-Hunnia 2039

Hozzászólás (0)