„Tűz és víz az életem” (galéria)
Kultúra

„Tűz és víz az életem” (galéria)

Oknyomozó újságíró, könyv- és dalszerző, egy igazi bohém figura millió sztorival, emlékkel az elmúlt közel hatvan évéből. Posztobányi László, vagy ahogy nagyon sokan ismerjük Poszi volt a vendége a Forrás-Új Tükör Klub kedd esti rendezvényének. A beszélgetésen szóba került, hogy miért is lett katona, hogyan ismerkedett meg D. Nagy Lajossal, Korda Györggyel és miért is maradt nála annak idején Máté Péter inge. Poszi elmondta azt is, hogy az élete időnként olyan volt, mint a félbehagyott dolgok kiállítása.

Tűz és víz az életem. Így kezdődik Posztobányi László egyik dala, amelyet még ma is szívesen énekel. Ebben minden benne van, ami jellemző Poszira. A Forrás-Új Tükör Klub kedd esti rendezvényén még egy gondolattal megtoldotta ezt. Úgy fogalmazott, időnként olyan volt az élete, mint a félbehagyott dolgok kiállítása. Aki ismeri őt, tudja jól, millió története van, amelyek hol kacagtatóak, hol a kőkemény magyar valóságot bemutató epizódokat idéz fel a hetvenes, nyolcvanas évekből, vagy a kilencvenesekből, amikor olyan sztorikat írt meg, amiért volt fenyegetés is. Posztobányi kedden este is anekdotázott, mesélt, felidézett. Megtudtuk, hogy miért is lett belőle katona, miért lett dobos és később hogyan tanította meg D. Nagy Lajos az első gitárakkordokra. Milyen extrém körülmények között ismerkedett meg Máté Péterrel, akinek még az ingje is nála maradt. Hogyan született meg a máig sikeres country lemeze és annak angol nyelvű változata, amelynek dalait még Írországban is dúdolták. 

Poszi persze dalra is fakadt. A legkedvesebb számait hozta el,  a Dal a pálinkáról kiderült, hogy ki és mi volt az ihletője, Bende Béla és Warez hogyan csiszolgatta, miért hallgatták a békenfenntartók valahol a szír határon A dalok kapcsán egy-egy fontos pillanat is felszínre került az egyébként regénybe illő életéből. A közönség soraiban több kortársa is ült, akik időnként a bennfentesek mosolyával fogadtak egy-egy történetet. Megtudtuk azt is, hogy mennyit jelentett számára az újságírás, a Halasi Tükör. Beszélt a hibáiról is, amelyeket élete során elkövetett. Az est folyamán feltárult  a géderlaki fiúból lett énekes, dalszerző, író, újságíró élete.