Visszatérés a Holdra?
Kultúra

Visszatérés a Holdra?

A Kiskunhalasi Csillagászati Napok rendezvénysorozat október 16-án dr. Almár Iván előadásával folytatódott. A professzor, emeritus kutató azzal a témával foglalkozott, hogy tényleg visszatérünk-e a Holdra a következő évtizedben.

A programnak a Martonosi Pál Városi Könyvtár olvasóterme adott otthont. Dr. Almár Iván a ’80-as évek óta visszatérő előadó Kiskunhalason. Most az Artemisz-terv volt a fő téma.

- Idén volt a Holdra szállás 50. évfordulója. Azzal foglalkoztam, hogy visszamegyünk-e mi, emberek a Holdra. Az Apollo 11-ről rengeteg előadást tartottunk. Cikkek jelentek meg. Ebben az évben felmerült több olyan javaslat, hogy lehetne a következő öt-tíz évben folytatni az Apollo-programot. Ezek közül a legfontosabbat, a NASA terveit választottam. Ilyen szempontból ez egy elég újszerű téma – mutatott rá a professzor. – Kevés helyen jelent meg erről információ. Legalábbis a magyar sajtóban, médiákban nem sokat foglalkoztak vele. Nem lehet 100 százalékosan kimondani, hogy ez így lesz, mert sok minden közbejöhet. Politika és egyéb, gazdasági problémák, de ez a terv azért megérdemli, hogy meghallgassuk. Az amerikaiak 2024-re tervezik az első emberes Holdra szállást újabban. A tervek 28-ig, 30-ig ki vannak dolgozva – tette hozzá dr. Almár Iván.

Még több cikk

Álmok hímzett szövete

Álmok hímzett szövete

Apa-lánya örömzene

Apa-lánya örömzene

Jazz szombat a főtéren

Jazz szombat a főtéren