Bajnokünnep a Fazekas-műhelyben (galéria)
Sport

Bajnokünnep a Fazekas-műhelyben (galéria)

Egy héttel ezelőtt nem mindennapi győzelmet aratott Fazekas István Walter nevű lovával a Nemzeti Lovardában Budapesten. Utoljára negyedszázada volt egyéni felnőtt magyar bajnoka díjugratásban Kiskunhalasnak. A hosszú szünetet törte meg a Határőr Dózsa SE lovasa szeptember 13-án. Szombat délután bensőséges hangulatú találkozón ünnepelték a sikert a lovas barátok, ahol Fülöp Róbert polgármester is kifejezte elismerését.

Utolsó előttiként, a második helyről vágott neki Fazekas István 12 éves szürke herélt lovával, Walterrel a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság felnőtt egyéni döntőjének. A pályán 10 darab 155 cm magas akadály várt a párosra. Ha hibátlant mennek, még akkor sem biztos, hogy viszik a bajnoki címet, de jó eséllyel pályázhattak a végső győzelemre.

Fazekas István Walterrel a díjátadás utáni tiszteletkörben Budapesten, a Nemezeti Lovardában

Hibátlan pályát mentek, de még egy apró kavics várt arra, hogy kősziklaként essen le Fazekas Pista szurkolóinak szívéről. Ezt a követ csak az utána következő, a versenyben vezető Krucsó Szabolcs (Lady Winner) tudta letaszítani a halasi lovasbarátok mellkasáról. Megtette ezt a szívességet, amit a Krucsó lovasklub sportolója valószínű egészen másként fejezne ki. Krucsó döntő lovaglásának felénél ki bánatosan, ki ujjongva hördült fel egy meredek gát leverésénél. Ezzel Fazekas István és Walter nyerték a 2020. évi felnőtt díjugrató magyar bajnoki címet. Nagyon kellett már ez a halasi lovassportnak, amely az utóbbi évtizedben fokozatosan került vissza az őt megillető, az ország lovassportját hazai és nemzetközi szinten is meghatározóan reprezentáló lovas műhellyé. Ezt a történelmi győzelmet ünnepelték szeptember 19-én, a Hirling József Lovasparkban Fazekas István barátai, szurkolói, családja, a lovaspark vezetése, a város első emberével Fülöp Róbert polgármesterrel.

Juhász Tibor a bajnok köszöntése közben

Fazekas Istvánt ajándékokkal és jó szavakkal jutalmazták. Eljöttek a negyedszázaddal ezelőtti bajnokok közül ketten is. Varró József többször, legutóbb 1994-ben (Királymező) fogta ugyanazt az emblematikus kupát, amire egy hete Fazekas István neve is felkerült. Megjelent és köszöntötte az újdonsült bajnokot 1996 egyéni felnőtt nyertese Sós Attila is, aki akkoron Dicső nevű lovával szerezhette meg a serleget.

Sós Attila, Varró József és Fazekas István magyar bajnokok

Először Fülöp Róbert polgármester köszöntötte Fazekas Istvánt, méltatva a bajnok nagyszerű teljesítményét. Kiemelte, hogy a háttérben segítők, a felesége Dóra, a ló tulajdonosa és tenyésztője Nagy Antal munkájukat is nagyra becsüli. Örömét fejezte ki, hogy az egyre szépülő, fejlődő Hirling József Lovaspark kiváló szakmai hátteret biztosított a felkészülésben, amely így igazi „Fazekas-műhellyé” vált.

Fülöp Róbert polgármester gratulál Fazekas Istvánnak

Sós Attila olimpikon, többszörös magyar bajnok, aki 25 évvel ezelőtt foghatta a győztesnek járó serleget azt mondta, hogy nem irigykedik, hanem sokkal inkább büszke arra, hogy egy volt határőr kolléga és személyes jó barátja lett a magyar bajnok 2020-ban. Juhász Tibor a Hirling Lovaspark képviseletében nyújtott át egy bekeretezett képet, amely még a győzelme előtti pillanatban a Nemzeti Lovardában, a később elnyert Fiat Tipo személyautó mellett készült.

A bajnokot köszöntő vendégek csoportképe

A lovas társak, a barátok, a vezetők mind-mind gratuláltak Fazekas Istvánnak és további sikereket kívántak, az eddig is páratlan eredményes pályát befutó határőr dózsás lovasnak, aki megköszönte a sok-sok figyelmességet és ajándékot. A rendezvény vacsorával és baráti beszélgetéssel folytatódott.

Kép-szöveg: Kovács Iván