Bukástól a GP győzelemig
Sport

Bukástól a GP győzelemig

A múlt hétvégén véget ért Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató és Grand-Prix fordulón egy lovas hölgy utasította maga mögé a hazai élmezőnyt a 150 cm-es vasárnapi GP döntőn. Vándor Zsófi és lova Quintus az összevetésben egyedüli hibátlanként hódította el a győzelmi trófeát, pedig pénteken bukott a kettős. Hírportálunk rögzítette az esés pillanatait, amit most egy rövid interjú keretében osztunk meg olvasóinkkal.

Vándor Zsófia fiatal kora ellenére jól csengő név a magyar díjugrató sportban. Tavaly történelmet írt. Ő volt ugyanis az első női lovas, aki egyéni felnőtt magyar bajnoki címet nyert a díjugratás magyar történetében. 2019-ben, Budapesten a Nemzeti Lovardában Quintus nevű, 2004-es születésű pej herélt lovával nyerte meg a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságot és a bajnoki kupa mellett egy Fiat 500X személyautót is hazavihetett.

A tavalyi magyar bajnokságért kapott extra jutalom, egy Fiat 500X átvételekor a Nemzeti Lovardában

Zsófi az egyéni bajnokság mellett többszörös magyar csapatbajnok is. Nemzetközi szinten is ért el sikereket. 2015-ben az Ausztriai Lamprechtshausen Young-rider CSIO Grand-Prix győztese lett szintén Quintus-szal.  A Varga Ménes GYLE 24 éves díjugratója, Vándor Zsófia profi lovas. A Budapesten élő sportoló e mellet tanul. Most szerzett diplomát a BGE pénzügyi szakán.

Amikor már látszott, hogy nem lesz síma ügy az akadályvétel

Vándor Zsófit a halasi közönség már többször láthatta a Hirling József Lovasparkban versenyezni. Legutóbb a múlt hétvégén, ahol megnyerte a GP döntőt Quintus-szal. Ám a győzelemhez sokszor bukásokon keresztül vezet az út, amelyből volt része az egyik körben. Zsófit a péntek késő délutáni, 140 cm-es GP kvalifikáción lóról esés (Quintus) miatt kizárták a versenyből. Az egyik okszer akadállyal gyűlt meg a bajuk. Zsófi időt kért, és az esetről néhány nappal később nyilatkozott.

Quintus négylábra érkezve próbál talpon maradni, Zsófi leköveti a mozgást

HM: Mit történt a bukás előtt?
VZS: Én hibáztam, ez egyértelmű. Elrontottam a távolságot. Amikor ráfordultam az okszer vonalára jónak tűnt a távolság a megfelelő elugráshoz, de valamiért korrigáltam, Quintus pedig követte az utasítást és onnan már gyorsan pörögtek az események.

Látszik, hogy Quintus a legvéksőkig próbálta négy lábon tartani magát

HM: Mennyire tudatos ilyenkor a cselekvés?
VZS: Senki nem úgy megy neki egy akadálynak, hogy számít az esésre. Ez egy váratlan helyzet lónak, lovasnak. A bukást nem gyakoroljuk, hanem megtapasztaljuk és tanulunk belőle. Persze azért vannak alapszabályok és az ösztönök is jól működnek.

Az esés végül elkerülhetetlenné vált

HM: Mire figyeltél?
VZS: Egyértelműen arra, hogy ne kerüljek a ló alá és arra, hogy semmi váratlan, hirtelen mozdulatot ne tegyek, ami további kockázatot rejthet. igyekeztem lekövetni a ló mozgását és felülmaradni. Ezt ne úgy képzeld, hogy minden pillanatban ura voltam a helyzetnek, hanem próbáltam a legjobbat, de ebben segítségre volt a lovam is.

A ló igyekszik támasztani magát a jobb vállán, hogy ne gördüljön rá a lovasra

HM: Úgy érted, hogy a lovad próbált elkerülni?
VZS: Valahogy úgy. Quintus-nak is váratlan volt a helyzet, de ahogy visszanéztem a fotókat egyértelműen látszik, hogy próbált talpon maradni és aztán úgy elesni, hogy ne forduljon rám. Én ezzel együtt pedig toltam el magamat a lótól. Végül szerencsésen landoltunk mind a ketten és karcolások nélkül megúsztuk.

Zsófi próbál biztonságos távolságra érkezni a lótól

HM: Mennyire marad az emberben benne egy ilyen bukás?
VZS: Benne marad, maradjunk ennyiben! Sportolóként azonban ez benne van a pakliban és versenyzőként meg minél előbb tovább kell lépni. A lóban is benne marad, bár ebben az esetben Quintus tudta, hogy nem ő hibázott és ilyenkor gyorsabban túlteszi magát az egészen.

Zsófi kitámaszt, felül, talán nincs sérülés, ezt később az egészségügyi szolgálat megerősítette lovasnál, lónál

HM: Sokszor estél már?
VZS: Mi a sok? Egy is sok, ha súlyos következménye van, de ez nem jellemző a lovassportra. Vannak balesetek, de az esések számához viszonyítva elenyésző végződik súlyos sérülésekkel. És ez elsősorban a lovaknak köszönhető. Legtöbb bukást emberi hiba okozza és a ló az, aki megpróbálja úgy megoldani, hogy ne legyen nagyobb baj. A lovak ösztönei ebben nagyon jók. Vigyáznak az emberre.

Még egy kis rémület látszik az arcokon, de minden szereplő újra lábakon

HM: Hogy próbáltad megnyugtatni magatokat?
VZS: Az embernek el kell ismernie önmagában a hibát és fel kell dogoznia. Foglalkozni kell a lóval. Sétálni, gondozni, sokat lenni vele. Ha van rá mód, ki kell vinni a szabadba legelni. Quintus hét éve van nálam. Kilenc éves kora óta dolgozunk együtt. Jól ismerjük egymást. Egy rendkívüli képességű, nagyon intelligens, barátságos, kedves ló. Nincs rossz napja, szívesen dolgozik. Szereti a terepet. Sokat járunk ki vele, hogy meglegyen a kondíciója és aztán egy kis ugró vagy idomító munka is bekerül az edzéstervbe. A lovasok álma Quintus jellemösszetétele.

A vasárnapi összevetésben szárnyal a páros a győzelem felé

Vándor Zsófi két nappal a bukás után győzött Quintus-szal a GP sorozat első fordulójában múlt vasárnap Kiskunhalason, a Hirling József Lovaspark füves arénájában. A páros a 32 startoló lovasból került hetedmagával az összevetésbe és ott egyedüli hibátlanként nyerték meg a versenyszámot.

A Grand-Prix győzelmi trófeával és a tiszteletkörben