Tuska Péter 46. a lovastusa EB-n
Sport

Tuska Péter 46. a lovastusa EB-n

Vasárnap befejeződött a Németországban múlt hétvégén rendezett, Longines FEI Lovastusa Európa-bajnokság. Az EB egyéni felnőtt kategóriájában Tuska Péter Ben Bendegúz nevű lovával vesz részt. A páros a Luhmühlen-ben rendezett versenyen végül az összetett eredményeik alapján a középmezőnyben, a 46. helyen végeztek.

Mint múlt héten beszámoltunk róla, a Határőr Dózsa SE lovasa, Tuska Péter az augusztus 28 és szeptember 1-je között rendezett németországi EB-n, egyedüli magyarként képviselte hazánkat a kontinens viadalon. Péter az első tusa, a díjlovaglás után a hetvenkettedik helyen zárt. A következő erőpróbán, a tereplovagláson aztán feljebb lépett egy nagyon szép és biztonságos pályával. A harmadik tusában, a 130 cm-es akadályokkal nehezített díjugratásban két verőhibával végzett Péter és Ben Bendegúz, de így is 3 helyet előrelépve, a negyvenhatodik helyen zárt a páros.

Külön köszönet illeti a felkészítő edzőt – Péter édesapját – Tuska Pált, és mindenkit, aki segítette őket a nagyszerű teljesítmény elérésében. Péter Kiskunhalason, a Hirling József Lovasparkban sokat gyakorolt és díjugrató versenyein is többször starthoz álltak Ben Bendegúzzal. Az Európa Bajnokság bírói a következőket mondták halasi sportoló versenyzéséről. “Péter nagyon okosan lovagolt, tiszta fejjel, ügyesen, ésszel megválasztva azokat az útvonalakat, amelyeken biztonsággal célba tudott érni. Nagyszerű a ló is, őszinte, jó fejű. Gyönyörű tereppálya volt.” Komoly elismerések ezek a világ legjobb bíróitól. Péter sporttársa Ben Bendegúz 2005. évi születésű pej herélt, tenyésztője Prutkay Zoltán, tulajdonosa Tuska Pál.