A műszaki mentések eszközeivel ismerkedtek (galéria)
Sziréna

A műszaki mentések eszközeivel ismerkedtek (galéria)

A balesetek sérültjeinek kiszabadításához szükséges modern eszközökkel ismerkedhettek meg Bács-Kiskun megye tűzoltásvezetői. A kiskunhalasi szakmai nap során elméleti ismereteket követően gyakorlatban is kipróbálhatták a korszerű technikát. 

Beszorult sérült, műszaki mentés, feszítő-vágó. Gyakran olvasni ezekről egy-egy baleseti tudósításban. A statisztikák szerint egyre több ilyen jellegű beavatkozáshoz riasztják a tűzoltókat. A járművek karosszériája erősebb, korszerűbbek a védelmi rendszerek is, éppen ezért nem mindegy, hogy a sérültek kiszabadításához milyen eszközöket használnak. Ez volt a témája annak a szakmai napnak, amelynek a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség volt a házigazdája. 

Az elméleti előadások mellett gyakorlati bemutató is volt. Ezek során a résztvevők megismerkedhettek azokkal a modern eszközökkel, amelyeket már éles helyzetben is tesztelték egy-egy baleset helyszínén. Gyakori, hogy a jármű a tetejére vagy az oldalára borul, ilyenkor speciális eljárásokra van szükség a sérültek biztonságos kiszabadítása érdekében. A korszerű feszítő- és vágóeszközök, akkumulátoros berendezések, kitámasztók használatát ki is próbálhatták a tűzoltók.