Már épül a börtön Halason (galéria)
Sziréna

Már épül a börtön Halason (galéria)

Már javában zajlanak a Szegedi úton az új börtön építési munkálatai. Erről egyébként a sajtó munkatársai és Fülöp Róbert polgármester is meggyőződhetett egy kedd délelőtti bejáráson. A kivitelezésben összesen 150 rab dolgozik, a tervek szerint jövő tavaszra készül el az új büntetés-végrehajtási intézmény. Orosz Zoltán alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy jelenleg kerítéseket emelnek az épületek köré, ezzel párhuzamosan pedig a zárkák kialakítása folyik.

Múlt héten megnyílt Kiskunhalason a büntetés-végrehajtás toborzóirodája, kedden délelőtt pedig sajtóbejárást szerveztek a Szegedi úti leendő börtön területére. Az újságírókon és a televíziós stábokon kívül a halasi városvezetés is kíváncsi volt a munkálatokra. A tájékoztatóval egybekötött bejáráson láthattuk, hogy 150 rab működik közre az új intézmény kialakításában. Orosz Zoltán alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy a fogvatartottak Állampusztáról, Kecskemértről és Szegedről érkeztek az építkezésre. A munkára a többségében önként jelentkező rabok közül elsősorban olyanokat választottak ki, akik civil életükben már szakmával rendelkeztek, de vannak közöttük olyanok is, akik a börtön falai között szereztek szakképesítést.

Több fogvatartott vállalta az arccal való szereplést. Nagy Tibor Sándor nyilatkozott is. Ő arról beszélt, sokat jelent számára az, hogy dolgozhat, így gyorsabban telnek a napok. Civilben a mezőgazdaságban dolgozott, de szívesen megcsinál minden olyan munkát, amit rábíznak. Nemcsak a kerítésépítés zajlik ezekben a napokban a Szegedi úton. Több brigád a két szállásépületben ténykedik. Most éppen a kőművesmunkák folynak, a zárkákban az európai normáknak megfelelően lesz hideg- és melegvíz, valamint elkülönített illemhely is. 

Az új börtön várhatóan jövő tavaszra készül el és működik majd egy varroda is.  A tervek szerint a közel 1,7 milliárd forintból megvalósuló korszerű büntetés-végrehajtási intézet 470 fogvatartott befogadására lesz alkalmas.  (Részletek a kedd esti híradóban.)