Már várják az önkéntes tartalékosokat Halason is
Sziréna

Már várják az önkéntes tartalékosokat Halason is

Már megkezdődött a kiskunhalasi Önkéntes Területvédelmi Tartalékos század megalakítása. Nagy Viktor alezredestől, a Bács-kiskun megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok parancsnokától megtudtuk, a szolgálatra 18-65 év közöttieket várnak. A halasi alegység - hasonlóan a többi járási szervezethez - száz fős lesz.

- Milyen feladatot lát el ez a szolgálat? 
- Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer rendeltetése alapvetően a honvédelmi feladatok támogatása, részbeni átvállalása, valamint összekötő szerep a helyi lakosság, helyi intézmények és a Magyar Honvédség erői között. Fontos szerepet töltenek be az ország védelmi rendszerének működtetésében, hiszen tartalék nélkül nincsen haderő. Behívásuk történhet békeidőszakban, katasztrófahelyzetben, valamint különleges jogrend esetén. Békeidőszakban elsődleges feladatuk a kiképzések, felkészítések végrehajtása, továbbá részvétel katasztrófahelyzetek kezelésében, azok felszámolásában, őrzés védelmi feladatokban, valamint részvétel a honvédelmi nevelés feladataiban.

- Kik jelentkezhetnek és hány fős a kiskunhalasi egységbe?
- Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat lehetősége nyitva áll 18-tól 65 éves korig minden büntetlen előéletű magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár számára. Ez azt jelenti, hogy aki fizikai és egészségügyi alkalmas minősítést ér el, az tagja lehet a járási alapon szerveződő katonai rendszernek. Számítunk a fiatalokra, akiknek még nincs katonai tapasztalata, viszont van érdeklődése és elkötelezettsége a honvédelem ügye iránt. És szükségünk van azokra is, akik teljesítettek korábban katonai, sorkatonai szolgálatot és a rendszerről már vannak tapasztalataik. A korosztályok minden képviselőjének más és más erényei és kiválóságai tudnak hasznos egységgé kovácsolódni, ahogy ez az aktív katonai szolgálatot ellátókra is jellemző. A kiskunhalasi járási század, az ország összes járásához hasonlóan 100 főből áll majd. Bács-Kiskun megyében az aktív toborzás 2017. júliusában kezdődött, minden érdeklődőt, jelentkezőt szeretettel várunk.

 - Aki jelentkezik, annak milyen feltételeknek kell megfelelni?
- Katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat orvosi részét a jelentkező személy háziorvosa is elvégezheti, ha van foglalkozás-egészségügyi alkalmasság vizsgálatra szóló képesítése. Ellenkező esetben foglalkozás-egészségügyi képesítéssel rendelkező szakorvos végzi. A vizsgálat pszichológiai részét Bács-kiskun megye vonatkozásában Kecskeméten vagy Kalocsán van lehetőség elvégezni, ezek költségét a Magyar Honvédség fizeti.

- Lesz-e kiképzés?
- Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók a lakóhelyük szerinti járásban kapják meg a felszereléseiket és kiképzésüket, és szükség esetén ott teljesítik a feladataikat anélkül, hogy az otthonuktól, családjuktól hosszabb időre el kellene szakadniuk. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítése évente tervezetten összesen 4x5 napban történik. A kiképzés ideje is tényleges szolgálati időnek számít. A kiképzés során számos olyan ismerettel gazdagodnak a tartalékosok, amelyet a civil életben hasznosítani tudnak. A kiképzés szó ne ijesszen meg senki. A fő hangsúly a katonai élet feladatainak ellátásához elengedhetetlenül szükséges ismeretek átadásán van. A bevonuló tartalékosok hosszútávú megtartását kiemelten fontos célként kezeljük, amit az átgondolt, hasznos kiképzés, felkésztés útján kívánunk elérni. 
- Mikor kezdik meg a működésüket a szolgálatok?
- A területvédelmi századok feltöltése már megkezdődött. A területvédelmi tartalékosok első behívása, a kiképzési időpontok tervezése már folyamatban van. Fontos megjegyezni, hogy az előttünk álló két év elsődleges feladata a század létszámának feltöltése, valamint a bevonuló területvédelmi tartalékosok alapkiképzése. 

- Van-e jelentkezési határidő?
- Az ökéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra gyakorlatilag bármikor lehet jelentkezni egy regisztrációs lap kitöltésével, amelyet a Bács-kiskun megyei toborzó irodához kell eljuttatni levélben, elektronikus úton, vagy személyesen. A toborzó iroda elérhetőségei megtalálhatók a Magyar Honvédség karrieroldalán, az iranyasereg.hu toborzó weblapon. Regisztrációs lapok elérhetőek és leadhatóak a kormányablakokban is.

Hozzászólás (0)