Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven! (galéria)
Sziréna

Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven! (galéria)

Nyugdíjastalálkozót szerveztek a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, amelyet összekötöttek egy lakossági fórummal is. Az égetés szabályairól és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszélt Babud Jenő ezredes, illetve az önkormányzat képviseletében Baics Tamás környezetvédelmi referens. A hallgatóság részéről több kérdés is felmerült, főként a zöldhulladék összegyűjtésével kapcsolatban.

KIhasználta az alkalmat a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség arra, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a szervezet legfrissebb kampánya, amely a Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven! elnevezést kapta. Ebben a szabadtéri tűzgyűjtásról, a kéménytüzek megelőzéséről, valamint a szelektív hulladékgyűjtésről tájékoztatnak. A nyugdíjastalálkozóval egybekötött lakosságo fórumon Babud Jenő ezredes, kirendeltségvezető beszélt az égetés szabályairól.

- Alapvetően tilos szabadtéren tüzet gyújtani, égetni, kivéve, ha azt jogszabály külön megengedi.N övényi (kerti) hulladékot és avart csak akkor, és úgy lehet égetni, ahogy azt önkormányzati rendelet megengedi. Kiskunhalason erre lehetőség van. Előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését (úgynevezett irányított égetést), azonban a külterületen végzett, 1-2 négyzetméteren történő avar és növényi hulladék égetése nem minősül irányított égetésnek.Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett- hangzott el.

Benne vagyunk a fűtési szezonban, ilyenkor gyakoriak a kéménytüzek. Ezelk megelőzésével kapcsolatosan is elhangzott néhány hasznos információ. - A szurok képződéséből fakadó kéménytűz elkerülhető a rendszeres kéményseprőipari ellenőrzéssel és a szükséges tisztítás elvégzésével. Mind a korom, mind a szurok begyulladása, továbbá a dugulás és egyéb üzemzavar megelőzhető az égéstermék-elvezető kéményseprő felügyelete mellett történő kiégetésével. A kémények időszakos ellenőrzése a magányszemélyek számára már több mint két éve ingyenes. A családi házban élőkhöz, ahová nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. A kiskunhalasi ügyfélszolgálati iroda a tízemeletes alatt van, ott szerdánként várják az ügyefeleket - tájékoztatott az ezredes.

A fórum vendége volt Baics Tamás az önkormányzat környezetvédelmi llletékese. Ő a szelektív hulladékgyűjtésről beszélt, elmondta, hogy a város több pontján vannak kialakított helyek. Legtöbb észrevétel és kérdés a zöldhulladékkal kapcsolatban merült fel. A szakember elmondta, hogy rendszeresek az úgynevezett zöldjáratok a városban, a hónap eleje óta pedig hétvégenként akciókat szerveznek a levél- és a zöldhulladék összegyűjtésére.