Pincetűz, életmentés is volt a tűzoltógyakorlaton (galéria)
Sziréna

Pincetűz, életmentés is volt a tűzoltógyakorlaton (galéria)

Nemcsak a magasból, hanem a mélyből mentést is gyakorolniuk kell a tűzoltóknak. Erre tökéletesen alkalmas volt az a parancsnoki ellenőrző gyakorlat, amelynek csütörtökön reggel az Esze Tamás lakótelep volt a helyszíne. A forgatókönyv szerint egy pincében tűz ütött ki, a mentésre induló tűzoltókra fal dőlt és őket is ki kell szabadítani szorult helyzetükből. 

Több helyszínes gyakorlaton vettek rész csütörtökön reggel a halasi tűzoltók. Az Esze Tamás lakótelepen, a néha szovjet laktanya több mint 200 négyzetméteres pincéje és a környező terület tökéletes díszletet jelentett a próbariadóhoz. A riasztott kiskunhalasi és kiskunmajsai egység annyit tudott, hogy a helyiségben tűz keletkezett, és a szomszédos telkeken pedig kigyulladt az aljnövényzet. A forgatókönyv szerint kezdődött az oltás és a sérültek keresése, ám közben új feladatot kaptak a résztvevők, ugyanis két lánglovagra fal dőlt és nem tudnak kiszabadulni szorult helyzetükből.

Gazdag Béla alezredes, szolgálatparancsnok irányította a tűz oltását és az emberéletek mentését. Mivel a főbejáraton nem tudtak bejutni a pincébe, ezért egy hátsó, kis méretű ablakon át próbálkoztak. Előbb meg kellett tisztítani a nyílást, csak utána ereszkedhettek le a mentőcsapatok a föld alá. Kihozták a sérülteket, közben az udvaron egy holttestet találtak, halálát égési sérülések okozták. A gyakorlatot Orbán Balázs alezredes, Kiskunhalas tűzoltóparancsnoka ellenőrizte. Azt mondta, komplex feladatokat kaptak a résztvevő egységek, több szakterületen szerzett jártasságukat kellett alkalmazni a próbariadó során, ez jól sikerült.