Így ünnepelt Halas
Közélet

Így ünnepelt Halas

Az időjárással még jobb barátságot kell kötnünk a jövőben, ha ilyen rendezvényt szeretnénk szervezni. Szent István Napján délelőttől kora délutánig szakadt az eső, de ez nem vette el senkinek a kedvét. A Közösségek Házában kezdtünk, a főtéren folytattuk, először még százan voltunk, aztán ezren, aztán a tűzijáték alatt több ezren. Kiskunhalas együtt, méltósággal és bulizva ünnepelt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
23:40 Bonds Bandival
Így kell zárni egy bulit. Az 5Non Bonds, ahogy megszokhattuk tőlük, ismét remekelt. Ráadásul megvolt ezen az éjszakán a 6Non Bonds is, mert Gypos Bandi is beszállt a bandába. Bondoskodtak a jó zenékről és a mi szórakoztatásunkról...
 
22:10 Circus Maximus
Kenyér és cirkusz kell az embereknek. Ezt már évszázadokkal ezelőtt megmondták. Kiskunhalason a finom új kenyér mellett a Gypo Circust kaptak a főtérre kilátogatók. Bandiék odatették, cigányosbalkánosrockospolgármesteruras volt a buli. Szóval, Gypo Circus, világszám!
 
21:30 Játszottunk a tűzzel
Megérte ennyit várni. A tűzijátéknak szerényebb becslések szerint is legalább három és félezer szemlélője volt a halasi főtéren. A színpompás rakéták, trükökk láttán egyik ámulatból estünk a másikba. Az égi jelek a szivárvány minden színében pompáztak. Nagy élmény volt,  a végén nem maradt el a taps és az ováció. Kiskunhalas együtt örült, ünnepelt, hiába szitált az eső. Képek a parádéról, itt.
 
20:45 Visszaszámolunk...
Nagyon megható, amikor az ember végignéz a halasi főtéren. Sokan vagyunk. Ezért érdemes rendezvényt csinálni. Több ezren kíváncsiak a tűzijátékra. Fényképezők, kamerák, mobilok a kézben, visszaszámolunk... 
 
20:30 Why Not 
A Why Not melegíti be a közönséget a tűzijáték előtt. - Populáris dalokat dolgozunk át akusztikus megszólalásban, úgy ahogy előtte még senki sem hallhatta. A dalok nem attól érdekesek, hogy más hangszereken játszuk őket, hanem attól, hogy teljesen átformálódnak egy jó groove-tól, egy új akkordmenettől és az emberek máris egy teljesen új Moves Like Jaggert élvezhetnek-mondta magukról Molnár Emese énekesnő.
 
20:00 Fokozódik...
Már csak egy óra van hátra a tűzijátékig. Mint megtudtuk: több száz pirotechnikai rakéta, kínai gyertya áll rendelkezésre, és az égi parádé körülbelül negyed óráig tart majd.  Utoljára öt esztendővel ezelőtt volt augusztus 20-án tűzijáték Kiskunhalason.
 
19:15 Rock live
A délutáni, kora esti koncertsorozat leglendületesebb és legtöbb slágert felvonultató produkció a RockLife zenekaré. A tinik jól nyomják, ilyen bandák Amerikában minimum egy tévésorozatban szerepelnek. Biztos hallunk még róluk, úgy tűnik, hogy a RockLife örök és elpusztíthatatlan. Jeeeeeeeeee....
 
19:00 Pályacsere a lovason
- Muszáj volt meghoznom a döntést, hogy a melegítőre tegyük át a versenyt. Lehet, hogy még bírta volna a fű, de a további napok rendezését veszélyeztettük volna. A melegítőpályát pedig olyan méretben, minőségben építettük meg tavasszal, ami a hivatalos versenyzést – akár nemzetközit is – lehetővé teszi. Egyfelől mentette a mai versenyt az új pálya, másrészt rendkívül pozitív visszajelzést kaptunk a lovasoktól a minőségét illetően, még ilyen intenzív esőzés közben is. Tehát jól vizsgázott a melegítőpályánk. Úgy vélem, ha éjjel jelentős csapadék nem esik, akkor holnap délután ismét a zöld gyepen folytathatjuk- magyarázta a döntését Juhász Tibor versenymenedzser. A lovasverseny pénteken reggel folytatódik, a belépés díjtalan. Részletek az első napról itt.
 
18:20 Kloggs
Érdekes stílust képvisel a Kloggs. - Mi experimentális garázspopnak definiáltuk magunkat, de ez azért elég tág, vagy inkább semmitmondó fogalom. Több műfaj is megjelenik nálunk, stoner rockos zúzások, dance-punkos diszkó elemek, poszt-rockos elszállások, illetve elég gyakran használunk matekozós, tört ütemeket is. Arra törekszünk, hogy olyan zenét csináljunk, amilyet még nem nagyon csinált senki- jellemezte saját magát a Kloggs egy korábbi interjúban. 

17:50 Himnusz kiállítás
Orgoványi Anikó festőművész és költő a Himnusz című tárlatával várja a közönséget a Csipkeházban a Halasi Csipke Közalapítvány és a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. A délután 5 órakor megtartott megnyitón Farkas Dániel alpolgármester ajánlotta a vendégek figyelmébe a képeket. Úgy fogalmazott, nem nagyon találhattunk volna szebb és nemesebb alkotásokat az ünnepet köszönteni. A rendezvényen közreműködött a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar Faddi Istvánné vezetésével és Tősmagi Klaudia szavalattal.

 
17:20 Hopfantasztikus hamburger
- Kiváló 15 dekás marhahúspogácsa, a Royal Pékség által sütött, saját fejlesztésű hamburgerzsemle, a budapesti Hopfanatic Pub hamburgerszósza, az érlelt angol cheddar sajt, és a kiskunhalasi piacon vásárolt friss zöldségek. A finomságot pedig a helyszínen, a vendég előtt készítjük el- osztotta meg az egyébként nagyon ízletes hamburger receptjét a Hopfanatic Sörfőzde egyik motorja, Kiss Tamás.
 
 
17:10 Sin Seekas
Színpadon a Sin Seekas, az első produkció, amelyet már a főtéri színpadon lehet hallgatni. A fiatalos zenekar hangulatot teremt, jó lecsóhoz szól a nóta.
 
17:00 Halas múltja, jelene
Délelőtt nem tudtuk megmutatni azt a különleges tárlatot, amely Kiskunhalas jellegzetes épületeit örökítette meg jó száz évvel ezelőtt és napjainkban. A főtéri Városmarketing Irodában néhány perc alatt is sokan megálltak a képeknél. Múlt és jelen találkozása ez...
 
16:15 Nagyon finom...
Elkészült a finom lecsó, amelyben a paradicsom, paprika mellett kolbász is került. A bevételt jótékony célra fordítjuk, a halasi Semmelweis kórházat támogatjuk belóle. A színpadon pedig már hangol az első zenekar, a Sin Seekas.
 
15:55 Képgaléria 2.0
Újabb fotók készültek, Anda Péter galériájába most már szabad betekintést engedünk. 
 
15:20 Hello, Holló!
A Fekete Holló Rend azzal a céllal jött létre még 2002-ben, hogy a magyar középkor hagyományait megőrizze. Ehhez korhű ruhák és történelmi ismeretek szükségesek. A bemutató a Közösségek Házában nagy sikert aratott. 
 
14:50 A főtéren folytatjuk
Úgy tűnik, hogy nincsenek tovább égi könnyek, ezért a 16 órás koncertet, amelyen a Sin Seekas szerepel, már a főtéri színpad előtt lehet majd élvezni. Közben Lucskai Vince elküldött nekünk egy galériát, amelyet ő készített a délelőtt folyamán. 
 
 
14:30 Belecsaptak a lecsóba
Néhány perccel ezelőtt megelevenedett a Zenepavilon környéke. Soós Dezső szakavatott irányítása mellett belecsaptak a lecsó elkészítésébe. A tűz már melegíti a gigaüstöt és szépen lassan az alapanyagok is belekerülnek a kondérba. Várhatóan fél ötre készül el a finom étel, aki megveszi a lecsójegyet, az a halasi kórháznak segít.
 
13:50 Kapás volt
A horgászokat sem zavarta az eső. A Halasi Hetek Fesztivál Kupán félszázan foglalták el a Sóstó partját, Jagodics Zsolt például egy szép amurt akasztott (Pozsgai Ákos fotóján). Ezekben a percekben zárul a pecaparti, az eredményhirdetést a mérlegelést követően három órakor tartják.
 
13:30 Halasi Hajtás
Nem semmi, amit a Halasi Hajtás résztvevői véghezvittek a délelőtt folyamán. A 14 év alattaiknál a halasi Becze Milán, illetve Soós Gergő nyerte a saját korcsoportját. A felnőtteknél hatvanan álltak rajthoz a harmincadik alkalmon. Az eső sem tántorította el a résztvevőket, igazi sportemberként viselkedtek. Abszolútban a kaposvári Horváth Lilla és a Csepel színeiben versenyző Petsuk Zoltán volt a legjobb. A halasiak közül Kohout Dávid emelkedett ki a mezőnyből. Az első Halasi Hajtás nyertese, az 1986-ban bajnok Vágó Ferenc adott át különdíjat a halasi Nagy Jenőnek, aki mind a harminc triatlont teljesítette. Fotó: Pozsgai Ákos
 
13:15 Az első galéria
Máris van néhány izgalmas és érdekes képünk a programsorozat délelőtti pillanatairól. Megosztjuk önökkel, nézzék meg az ünnepnap első galériáját itt. 
 
13:10 Fúvósparádé
Kiváló hangulatot teremtett a Közösségek Háza nagytermében a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar. A koncerten közismert dallamok csendültek fel, az együttes egyre érettebb produkciókkal áll színpadra.
 
12:40 Folytatjuk...
Nem maradnak el a délutáni programok sem. Eső esetén valamennyi koncert a Közösségek Házában lesz, a terveink szerint a Fekete Hollók Rendje is ott bemutatózik majd. Délután két órakor kezdődik a lecsófőzés, a finomságot, amelyet Soós Dezső készít, fél öt körül lehet majd fogyasztani. A tűzijáték 21 órakor kezdődik majd, érdemes kilátogatni a főtérre, mert több színpompás trükk csak a helyszínről élvezhető.
 
Ez vár ránk délután:
 
14:30 Fekete Hollók Rendje bemutató
16 óra Sin Seekas koncert 
17 óra Kloggs koncert  
18:30 óra RockLife koncert  
20 óra WhyNot koncert
21:30 óra Gypo Cirkusz koncert 
23 óra 5Non Bondes koncert
 
Fél szemünk állandóan a meteorológiai honlapokon pihen, van remény arra, hogy délután már a főtéren élvezhetjük a zenét.
 
12:15 Új kenyér
A nemzeti ünnepünk fontos rész kenyéráldás, kenyérszentelés. A délelőtti program zárásaként volt a hagyományos rituálé. Ezt követően az ünnepségen jelenlévők meg is ízlelhették az új kenyeret.
 
11:40 Fúvóskoncert
Kérdezték olvasóink, hogy hol lesz a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar koncertje. A hangverseny a  tervezett  időben, a Közösségek Háza nagytermében lesz. Kezdés fél egykor.
 
11:30 Ünnepi pillanatok
Ilyen még nem volt eddig az augusztus 20-án. Közös szertartás keretében a helyi egyházak is köszöntik az államalapítás ünnepét, ebben a Lorántffy Zsuzsanna Kórus működik közre a Közösségek Házának színpadán. 
11:15 Halasi Hajtás
Lekrinszki Tivadar, a Halasi Hajtás főszervezőjének legfrissebb tájékoztatása szerint a triratlonverseny felnőtt mezőnye már a kerékpározásnál tart. A harmincadik háromtusán hatvanan álltak rajthoz. A 14 éven aluliak versenye is rendben lezajlott. 
 
11:10 Lóval az esőben
A mostoha időjárás ellenére rendben elkezdődött a lovasverseny, amely Championátus és országos minősítő is egyben. Minden elismerésünk a sportolóké és a szervezőket, akiket nem rettentette meg az eső sem. - A ló félénk állat, a környezete minden változására reagál. Ilyen esőben több segítséget kell adni a lovasnak és persze nem árt óvatosnak lenni a tempónál, mert jobban csúszik a talaj. Nem hajtottam túl a lovamat, inkább a biztonságra törekedtem, meg a hibátlan teljesítményre, ami most második helyezést hozott- mondta Tuska Pál, aki az egyik számban a második volt. További részletek a verseny első pillanatairól, itt.  
10:45 Lecsóság
Több olvasónk iss kérdezte, hogy mi elmarad-e a lecsófőzés. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy minden az eredeti tervek szerint lesz. Ennek egyik biztos jele, hogy a gigaüst már megérkezett a főtérre, egyelőre a Zenepavilon alatt várja a belevalót.
 
10:25 A mi államalapításunk
- Sok kis honfoglalást, sok kis államalapítást kell elérnünk itt a városunkban. Ezt csak együtt, egymást segítve tudjuk megtenni,időnként figyelmeztetve közösségünk vezetőit - fogalmazott ünnepi beszédében Fülöp Róbert polgármester. A város első embere kiemelte azokat a fejlesztéseket, beruházásokat, amellyel az elmúlt időszakban gazdagodott Kiskunhalas. - Merjünk megnyilvánulni egymás felé, és elmondani szándékunkat, összefogni ügyekért, és dolgozni is azokért. Észre kell venni a lehetőségeinket, és merni azokat kihasználva fejleszteni, építkezni, merni azokért szövetséget kötni egymással, az állammal, a vállalkozásokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel - mondta Fülöp Róbert.
10:15 Erdélyi Csillagok
Elkezdődött az ünnepi műsor a Közösségek Házában. Ezúttal az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület állította össze a programot. Huczek Anita szavalata mellett Tősmagi Klaudia, az egyesület ifjúsági díjazottja, valamint Szakál Tamás és Szűcs Csaba szerepel az irodalmi összeállításban.